Analýza: Kurz kryptoměny Bitcoin v prvním pololetí 2018

24.07.2018 19:15

Ačkoliv jsou kryptoměny určené primárně pro rychlé a levné platby přes internet, tak zatím nacházejí uplatnění spíše jako investiční nástroje. Lidé totiž kryptoměny v čele s Bitcoinem využívají převážně k obchodování nebo jako dlouhodobou investici. A nic na tom nemění ani skutečnost, že v roce 2018 se Bitcoinu příliš nedaří.  Existuje totiž mnoho způsobů, jak vydělat i na klesajícím kurzu kryptoměny Bitcoin. A to dokonce i bez toho, abyste kryptoměny skutečně kupovali.

Vliv kurzu na obchodování Bitcoinu

Máte-li v plánu dlouhodobou investici nebo placení s BTC přes internet, tak je nejlepší variantou přímý nákup BTC. K tomu ovšem budete potřebovat virtuální peněženku, na kterou si kryptoměnu uložíte. S přímým nákupem Bitcoinů přes směnárny či burzy se navíc pojí nemalé poplatky. Nejspolehlivější variantou pro uložení digitálních mincí jsou hardwarové peněženky, které jsou ale placené. Online peněženky jsou na rozdíl od toho bezplatné, ale také méně bezpečné.

Pro obchodování a spekulování s BTC lze ale využít také finanční deriváty. Finanční deriváty jsou investiční nástroje, které vám umožní vydělávat na růstu nebo poklesu kurz Bitcoinu, aniž byste bitcoin vlastnili. Do této kategorie se řadí například binární opce nebo CFD kontrakty. Binární opce jsou ovšem od července dostupné pouze profesionálním obchodníkům.

Graf kurzu kryptoměny

Správný odhad je základ

Na začátku roku 2018 se Bitcoin obchodoval v kurzu 12 tisíc dolarů za 1 BTC. Po půl roce se ovšem hodnota nejznámější kryptoměny propadala na polovinu. A nic nenasvědčuje tomu, že by následující pololetí mělo přinést změnu. V takové situaci se nákup Bitcoinu může zdát jako šílenství. Na první pohled má totiž Bitcoin to nejlepší za sebou. Jenže i tato nepříznivě vyhlížející situace skýtá mnoho investiční příležitostí.

Nabízí se dva možné scénáře: Bitcoin bude buď i nadále klesat, nebo začne opět růst. Téměř jisté je to, že kurz nebude stagnovat. To je totiž jedna z věcí, které kryptoměny příliš neumí. Dlouhodobý růst nebo pokles hodnoty je navíc vždy doprovázen výraznými výkyvy cen o jednotky nebo desítky procent. A právě těch mohou investoři využívat.

Nejjednodušší způsob, jak vydělat na Bitcoinu, je dlouhodobá investice. Očekáváte, že bitcoin poroste, a chcete na případném růstu vydělat? Pak stačí koupit Bitcoin nebo jeho CFD a čekat na vhodný okamžik k prodeji. O něco komplikovanější je to v případě, pokud očekáváte pokles hodnoty Bitcoinu. Na poklesu lze totiž vydělat jen nákupem CFD Bitcoinu. Důležité je ale provést transakci obráceně, tj. začít příkazem prodat a ukončit příkazem koupit.

Aktivní obchodníci využívají již zmiňovaných cenových výkyvů: nakupují bitcoiny za nízkou cenu a prodávají je, když cena trochu vzroste. Na takové transakci sice nemusíte vydělat hodně peněz, ale můžete je opakovat s každou změnou trendu. Nevýhodou této metody je časová náročnost.

Bitcoin? Neuspěje každý

Při tipování máte poloviční šanci na úspěch, což není moc. Stačí se ale podívat do cenového grafu a hned získáte několik indicií, které vám pomohou budoucí cenu správně odhadnout. Nutno ale dodat, že statistiky CFD brokerů jednoznačně ukazují, že většina lidí obchodující s CFD prodělá. Proto je velmi důležité nepřistupovat k obchodování stejně jako k hazardu. Ideální je začít na cvičném demo účtu a věnovat čas přípravě. Dokud ostatně nedokážete ziskově obchodovat s virtuálními penězi na demo účtu, do té doby nemá smysl investovat skutečné peníze.

Zdroj: https://bitcoin.org/